Бразилски спортисти ще пропуснат Олимпиадата, стават доброволци спасители

Бразилски спортисти ще пропуснат Олимпиадата, стават доброволци спасители Снимка: euronews.com

Опустошителните наводнения в щата Рио Гранде до Сул засегнаха над 1.2 милиона души, прогонвайки от домовете им най-малко 300 000

Установените до момента жертви са 113, други 146 са в неизвестност. Заради силните продължителни валежи река Гуайба излезе от коритото си, превръщайки в реки улиците на столицата на щата Порто Алегре. Екстремната ситуация стана причина редица бразилски спортисти да се разделят с олимпийската си мечта, за да се присъединят като доброволци към спасителните отряди. 

Спортистите решиха, че не могат да изоставят хората в Рио Гранде до Сул, въпреки че Бразилският олимпийски комитет предложи да ги евакуира, за да продължат тренировките за квалификациите на друго място в Бразилия.

Двама от тях са гребците Евалдо Бекер и Пиедро Тухтенхаген, които трябваше да се състезават в квалификациите за Олимпийските игри в категорията леки двойки скул, но прекъснаха тренировките си и се включиха в спасяването на съседите си и техните домашни любимци, както и в разпределението и доставянето на помощи за посрадалите. 

„Олимпиадата е мечтата на живота ни, но днес не можем да си представим да напуснем нашата страна“, казва Тухтенхаген за Reuters. "Дори не се замислих. Това беше последният ми шанс да стигна до Олимпиадата и се вълнувах много. Но пороите отнеха мечтата ми, точно както отнеха животи", допълва Бекер.

Плувкинята Вивиан Юнгблут, която се класира за състезанието в открити води, също оттегли участието си в Олимпийските игри и написа в социалните медии, че ще вложи усилията си в спасителните и възстановителните операции.

В спасителните групи се включиха и световният и олимпийски шампион по сърф Итало Ферейра, както и треньорът на бразилския олимпийски мъжки отбор по джудо Антонио Карлос Кико Перейра. Към тях се присъединиха и бивши олимпийски състезатели като гимнастичката Даяне дос Сантос, участничка в три олимпиади, и плувецът Николас Сантос, който държи световния рекорд на 50 м бътерфлай.

Безпрецедентните наводнения в Рио Гранде до Сул продължават. Нивото на река Гуайба спадна в четвъртък през нощта, но в петък отново започна да вали. Прогнозата за валежи обхваща и следващите няколко дни, засилвайки опасенията от още по-мащабни наводнения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: